Bewegen is meer dan sporten

Het ministerie van VWS maakt een nieuwe beweegnorm. Een half uur sporten en de rest van de dag zitten is niet genoeg. Wie een half uur in de fitness zit, maar de rest van de tijd in de auto en op kantoor, voldoet aan de norm. Maar echt gezond word men daar niet van – daarvan getuigen de cholesterol- en insulinemetingen.

Norm

De huidige norm is teveel op sport gericht, zegt bewegingswetenschapper Hans Savelberg van de Universiteit Maastricht. Hij pleit voor een ‘slenternorm’.  Bijvoorbeeld  vijf minuten staan of langzaam bewegen per half uur. Neem de trap in plaats van de lift, stuur een collega geen e-mail maar loop er naartoe. Of je dat slenterdeel ook kan bereiken per bijvoorbeeld elke twee uur, dat moet nog nader uitgezocht. Maar ook hier geldt: de hele dag zitten en aan het eind nog snel even met een wandeling alle slentertijd inhalen, dat gaat niet werken.

Hart- en vaatziekten

Hoeveel moet iemand bewegen om het risico op bijvoorbeeld het krijgen van hart- en vaatziekten zoveel mogelijk te verlagen? Om die vraag te beantwoorden volgden  fysiologen Thijs Eijsvogels en Martijn Maessen van het Radboudumc 10 jaar lang het beweegpatroon van ruim 20.000 hardlopers en wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en Zevenheuvelenloop. Deze cijfers vergeleken zij met het beweegpatroon.

Bewegen volgens de Norm Gezond Bewegen (dat wil zeggen 30 minuten per dag) bleek het meeste op te leveren. Meer sporten is ook gezond, maar levert niet meer gezondheidsvoordeel op. Daar staat tegenover dat een klein beetje bewegen (drie kwartier per week) ook al een merkbaar gezondheidseffect heeft.

 

De Gezondheidsraad hoeft zelf niet snel te bewegen: het advies moet pas klaar zijn voor de zomer van 2017.

(Bronnen: Trouw en PlusOnline)