Fysiotherapeut Peter van Kempen over de lage rugklachten van Margot Poppe: “Een prachtig verhaal”

Peter van Kempen is sinds 1988 fysiotherapeut. In Vlissingen werkt hij in de praktijk Paauwenburg. Plaatsgenoot Margot Poppe klopte ten einde raad bij hem aan met haar lage rugklachten. Afgelopen jaren heeft Peter Margot begeleid. “Herstellen is een Dow Jones curve.”  

“Margot is een prachtig verhaal, ze was zo slecht ter been. Het is geen wonderbaarlijke genezing die met 3 keer behandelen was gepiept. In het begin kwam ze één tot twee maal per week, en nog komt ze  één maal per twee weken. Margot heeft er alles aan gedaan om beter te worden. Haar inzet om het op te lossen heeft ervoor gezorgd dat ze is waar ze nu is. Haar rug blijft haar zwakke plek, daar moet ze aan blijven werken. Maar ze weet nu wat ze moet doen om fit te blijven.”

Alles draait om vitaliteit

“Na de opleiding fysiotherapie heb ik in een ziekenhuis in Florida gewerkt. Daar gold de kreet Not adding years to your life, but life to your years. Oftewel; het draait om vitaliteit, leefstijl. Ik werk altijd vanuit die gedachte. In de basis ben ik fysiotherapeut, beweegspecialist. Ik gebruik bewegen als uitgangspunt, maar ik heb een holistische benadering. Ik kijk ook naar voeding, herstel en mind. Ik geloof in het herstellende vermogen van de mens. Dat vermogen moet je positief beïnvloeden.”

‘No pain no gain, gaat voor mij niet over de pijn maar over discipline’

 

Mensen aan boord krijgen

“Ik wil mensen zelf de kennis en het inzicht geven. Zorgen dat ze het snappen. Het herstel moeten we samen doen. Ik heb een enorm bord in mijn praktijk hangen, vol met teksten, theorieën en kreten. Een chaotisch bord maar ik gebruik het dagelijks. Mensen moeten begrijpen wat er met hun lichaam gebeurt, dat is belangrijk voor het herstel. Er hangt bijvoorbeeld ook een revalidatie-overzicht. Zo kan ik het principe van revalideren uitleggen. Na het trainen is het herstel essentieel. Zonder herstel heeft trainen geen zin. No pain no gain, gaat voor mij niet over de pijn maar over discipline. Met pijn trainen, daar wordt je nooit sterker van. Maar met doorzetten en discipline kom je wel ver.”

Grip op pijn

“Waar word je beter van en waar word je slechter van? Het is een heel simpel gegeven. Bij Margot bijvoorbeeld gaven alle bolmakende houdingen en bewegingen pijn. Door haar dat te leren kan ze daar thuis ook mee aan de slag. Als mensen weten wat de pijn minder of meer maakt, krijg je grip op je pijn. Dan zit je niet meer in het donker en word je niet overvallen door de pijn. Je weet dan dat je te lang bol of onderuit hebt gezeten of verkeerde bewegingen hebt gemaakt. In het begin had Margot veel uitstralende pijn in haar rechterbeen tot in haar voet en stond zij scheef naar links. Zitten, bukken, gaan staan en sokken aan doen waren enorme opgaven. Wandelen ging ook slecht. Door middel van oefeningen (centraliserende McKenzie therapie) is de pijn uit haar been verdwenen en verdween ook de scheefstand uit haar rug.

Heel langzaam kreeg Margot grip op haar pijn en kreeg ze haar leven terug. Haar rug moest weer stabiel worden en haar lijf sterker, dat hebben we bereikt met (zit)ergonomie en Margot heeft een rugherstelprogramma gevolgd. Naast leefstijladvies bestaat dat uit veel training in de oefenzaal; 12 weken lang 2 keer per week. Als ondersteuning kwamen daar massages bij en de reminder-tape op haar rug, om te voorkomen dat Margot haar rug te veel zou bollen. Nog steeds traint Margot dagelijks en volgt ze de leefstijladviezen op. Daar heb ik echt respect voor.”

Herstellen

“En herstellen is geen lineair stijgende lijn, het is een soort Dow Jones curve. Je krijgt je tegenslagen, zonder meer. Maar je zult merken dat je naarmate je meer getraind hebt, je incasseringsvermogen beter wordt en je sneller herstelt. Als ik heel hard iets zou mogen roepen is het wel ‘Werk aan jouw optimale balans, je leefstijl heeft een grotere invloed op je zelf-herstellend vermogen dan je leeftijd!’ Wanneer je een blessure oploopt en zeker als je wat ouder wordt dan denk je ‘Ben ik nu echt oud? Is dit het begin van het einde?’ Geef het niet op! Pak de draad op. Zoek een goede beweegspecialist, een fysiotherapeut, die naar je luistert, waarmee je samen kan werken aan jouw herstel. Je lichaam heeft een enorm herstellend vermogen. Echt waar. Leven is bewegen en bewegen is leven. Wat heb ik toch een schitterend vak.”

Margot’s kant van het verhaal zie je in de video hieronder