De oncologiefysiotherapeut

De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op de stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kankerpatiënten.

Wat doet de oncologiefysiotherapeut?

Er kunnen problemen ontstaan als gevolg van de ziekte zelf of als gevolg van medische behandelingen hiervoor. Denk hierbij onder andere aan spanningsklachten, pijn, fibrose, huidveranderingen, contracturen, verminderde mobiliteit, verstoorde lichaamsbeleving, verminderde spierkracht, conditieverlies, spanning, ademhalingsproblemen en vermoeidheid. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk en/of hobby’s.

De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte: de curatieve fase, de palliatieve fase en/of de terminale fase. Elke fase vereist een specifieke behandeling door de oncologiefysiotherapeut, aangezien de behandeldoelen per fase verschillen.

In de curatieve fase gaan de doelen over het herwinnen van verloren of verminderde vaardigheden. In de palliatieve fase gaan de behandeldoelen over het behoud van de nog aanwezige vaardigheden. En in de terminale fase gaan de behandeldoelen vooral over het begeleiden van de patiënt bij de steeds verder afnemende vaardigheden.

Door vroegtijdige ontdekking (via screening) en betere behandelmethoden krijgen kanker en de gevolgen van kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welzijn van patiënten. U moet dan op uw eigen manier leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren.Beweegprogramma Oncologie (Kanker)

Bewegen en kanker

Als u behandeld bent voor kanker dan kunt u –ondanks dat u nu niet meer in behandeling bent- restverschijnselen aan deze behandeling hebben overgehouden. U bent dan misschien geneigd om lichamelijke activiteiten te vermijden en zo bepaalde klachten als vermoeidheid te voorkomen of verminderen. Maar het is juist extra belangrijk dat u blijft bewegen. Als u minder beweegt, treden risico’s en klachten eerder op en nemen uw mogelijkheden verder af. Slechts 30 minuten beweging per dag maakt al veel verschil. Speciaal voor mensen die behandeld zijn voor kanker is in verschillende fysiotherapiepraktijken een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut met een oncologische specialisatie u op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl.

Wat levert een beweegprogramma u op?

Mensen die behandeld zijn voor kanker hebben baat bij het herwinnen en onderhouden van een actieve leefstijl. Positieve effecten op de kwaliteit van leven van een actieve leefstijl zijn aangetoond; het draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. Ook vermindert het risico op andere chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Bovendien voelt u zich fitter, waardoor uw kwaliteit van leven verbetert!

In de zoekfunctie vindt u fysiotherapeuten bij u in de buurt die een beweegprogramma voor mensen met kanker aanbieden. Er komen met regelmaat nieuwe praktijken bij.