Verstuikte enkel

 • Als je door je enkel gaat, ontstaan er kleine scheurtjes in je enkelbanden
 • Begin na de blessure zo snel mogelijk met koelen
 • Behandeling bestaat vooral uit bestrijding van pijn en zwelling. Bij een zwaardere verstuiking heb je misschien tijdelijk tape, een brace of een spalk nodig
 • Met een verstuikte enkel kun je bij een fysiotherapeut terecht voor advies en voorlichting
 • Na een week of twee kun je meestal gewoon weer lopen.
 • Een verstuiking kan chronisch worden.
 • Duurt het langer dan drie weken voordat je weer gewoon kunt lopen, werken of sporten? Een fysiotherapeut kan je helpen om terug te komen op je oude niveau

Wat is een verstuikte enkel?
Het gebeurt vaak als je éven niet oplet. Je ziet een drempel over het hoofd, komt ongelukkig terecht na een val of je landt verkeerd na een sprong tijdens het sporten. Plotseling kantelt je voet te ver naar binnen of naar buiten. Au! Je hebt een verstuikte enkel. We spreken van een verstuikte enkel als de enkelbanden zijn uitgerekt waardoor er kleine scheurtjes in zijn ontstaan.

Je enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en enkelbanden. Die lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Bij een verstuiking gaat het meestal om de banden aan de buitenkant van de enkel.

De klachten van een verstuikte enkel
Als je een verstuikte enkel hebt, is staan en lopen pijnlijk. Je enkel kan dik en blauw worden doordat er bloedvaatjes stuk zijn gegaan. Normaal gesproken kunnen mensen met een verstuikte enkel na een tot twee weken weer lopen. Vrijwel iedereen functioneert na zes tot acht weken weer normaal en kan na acht tot twaalf weken weer sporten.

Een enkelband blessure kán chronisch worden. Je enkel blijft dan pijnlijk en instabiel. Je hebt het gevoel dat je ieder moment je enkel weer kunt verzwikken. Deze angst vergroot de kans op een nieuwe blessure. Bij een langdurige blessure vermindert je kracht en neemt na verloop van tijd soms ook je uithoudingsvermogen af.

Behandeling van een verstuikte enkel
Bij een lichte tot matige verstuiking van de enkel, bestaat behandeling vooral uit pijnbestrijding en zorgen dat de zwelling afneemt. Meestal krijg je het advies om een zwachtel of elastische kous te dragen.

Bij een zwaardere verstuiking heeft je enkel meer ondersteuning nodig. Denk aan tape, een brace of een spalk. Om een botbreuk uit te sluiten, moet je misschien een röntgenfoto of een scan laten maken.  Als je enkel ernstig verstuikt is, wordt soms (voor korte tijd) gipsverband aangebracht. Daarna krijg je een paar weken tapeverband. In uitzonderlijke gevallen moet een verstuikte enkel geopereerd worden.

Wat je zelf kunt doen
Begin zo snel mogelijk met koelen, liefst nog met de schoen aan. Houd de geblesseerde enkel  15 tot 20 minuten onder koud stromend water. Je kunt ook koelen met ijs. Zorg dat je het ijs niet direct op de huid aanbrengt, maar in een washandje of een handdoek. Zo voorkom je dat de huid bevriest. Herhaal het koelen vier of vijf keer. Kun je daarna nog steeds niet steunen op de geblesseerde enkel of is je enkel toch dik en pijnlijk geworden?

Ga dan naar je huisarts of je fysiotherapeut.

Verder is in dat geval het advies:

 • Loop zo min mogelijk tot de ergste zwelling weg is.
 • Beweeg je enkel regelmatig, bijvoorbeeld door rondjes te draaien met de tenen of de voet. Dit bevordert de doorbloeding, voorkomt stijfheid en (verdere) zwelling.
 • Leg de voet de eerste dagen na de verstuiking zoveel mogelijk hoog.

Hoe kun je voorkomen dat je je enkel nog een keer verstuikt?

 • Draag schoenen die goed passen.
 • Train je onderbeen spieren.
 • Ga niet meteen weer sporten. Met een verstuikte enkel is het beter om daar twee tot drie weken mee te wachten.
 • Als je weer begint met sporten, draag dan (afhankelijk van het soort sport) een poosje of zwachtel of een brace om je enkel te beschermen.