Lage rugpijn

 • Lage rugpijn komt veel voor en is meestal niet ernstig
 • Lang staan of zitten en bewegen kan behoorlijk pijn doen
 • Als je zo gewoon mogelijk blijft bewegen, vergroot je de kans op herstel
 • Forceer jezelf niet en zorg dat je niet lang in dezelfde houding zit of staat
 • Je kunt terecht bij een fysiotherapeut voor informatie en advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen voor je rug

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn noemen we ook wel spit of lumbago. Het komt veel voor: vier van de vijf mensen hebben er weleens last van. Waardoor de pijn veroorzaakt wordt, is vaak moeilijk te achterhalen. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Die zijn dan – simpel gezegd – tijdelijk ‘uit vorm’.

De klachten van lage rugpijn

Patiënten met lage rugpijn hebben pijn onderin hun rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan behoorlijk pijn doen. Toch kunnen de meeste mensen gewoon blijven werken, ondanks hun rugpijn. Bij sommige mensen is de rugpijn eenmalig, anderen hebben geregeld klachten.

De behandeling van lage rugpijn

In de meeste gevallen wordt rugpijn niet veroorzaakt door iets ernstigs en gaat het vanzelf weer over. Een geruststellende gedachte, maar dat neemt niet weg dat pijn in je rug heel lastig en vervelend kan zijn. Een wondermiddel tegen rugpijn bestaat niet, maar (gedoseerde) beweging bevordert het herstel. Hoe je met rugpijn op een verantwoorde manier kunt bewegen, lees je onder ‘Wat je zelf kunt doen’ en ‘Wat fysiotherapie kan doen’. Bij een acute aanval van rugpijn kun je in overleg met je huisarts eventueel een pijnstiller nemen. Bedrust is meestal niet nodig, maar soms kán het gewoon even niet anders. Probeer dan niet langer dan een dag of twee in bed te blijven, anders wordt je rug stijf en raken je spieren het bewegen ontwend.

Wat je zelf kunt doen

Onderzoek heeft aangetoond dat het belangrijk is om zo gewoon mogelijk te bewegen als je rugpijn hebt. Van bewegen raakt je rug niet beschadigd. Het motto is dan ook: blijf bewegen, maar forceer niet. Probeer door te gaan met je dagelijkse activiteiten, ook als je pijn hebt, maar zwaar (huishoudelijk) werk, tillen of langdurig in één houding staan of zitten kun je beter een poosje vermijden. Ook is het niet verstandig om veel te doen op dagen dat je weinig pijn hebt en weinig op dagen dat je veel pijn hebt. Probeer geleidelijk aan steeds meer te doen en het gewone leven op te pakken

Tips om rugpijn te voorkomen of verzachten

 • Tillen
  Til en draag dingen dicht tegen je lichaam aan. Bukken is niet verstandig, het is beter om door je knieën te zakken.
 • Zitten en staan
  Zorg voor een stoel die je onderrug ondersteunt, waar je niet in wegzakt. Moet je lang achter elkaar zitten of staan? Wissel dan regelmatig van houding!
 • In conditie blijven
  Zorg dat je in conditie blijft. Zo verklein je de kans dat de rugpijn weer terugkomt. Wandelen, zwemmen, fietsen: het maakt niet uit wat je doet. Als je maar beweegt.
 • Ontspannen
  Stress zorgt voor een gespannen houding. Dit vergroot de kans op rugpijn. Probeer te ontspannen!
 • Gezond leven
  Overgewicht en roken zijn risicofactoren voor rugpijn.

Wat kost een fysiotherapiebehandeling en ben ik verzekerd?

Klik hier voor meer informatie