Osteoporose

 • Bij osteoporose worden je botten broos door een te snelle botontkalking.
 • Je botten breken (veel) sneller als je osteoporose hebt
 • Osteoporose is niet te genezen
 • Met (de juiste) lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende zonlicht kun je de klachten wel verminderen
 • Fysiotherapeuten herkennen de klachten van osteoporose in een vroeg stadium. Hierdoor kunnen ze samen met jou voorkomen dat de problemen onnodig erger worden

Wat is osteoporose?

Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Bij osteoporose is de botafbraak groter dan de botopbouw. Dit verzwakt je botten. Ook de kwaliteit van je bot verandert. Daardoor verzwakken je botten nóg meer. Het vervelende is dat je dit pas merkt als je iets breekt. Osteoporose komt op iedere leeftijd voor, maar de kans dat je het krijgt, stijgt naarmate je ouder wordt. Vrouwen hebben vaker osteoporose dan mannen. Risicofactoren zijn: een laag lichaamsgewicht en osteoporose in de familie. Roken, weinig lichaamsbeweging en eenzijdige voeding (vooral te weinig calcium en vitamine D) verhogen de kans op osteoporose. Recent zijn er aanwijzingen gevonden dat ook een sterk verhoogde homocysteïnespiegel het risico verhoogd.

De klachten van osteoporose

Bij de meeste mensen wordt osteoporose pas ontdekt als ze een bot breken. Als je osteoporose hebt, is daar weinig voor nodig. Je kunt al een botbreuk oplopen door te vallen, maar ook al door je ergens aan te stoten. Soms is het bot zelfs zo verzwakt dat het breekt tijdens gewone, dagelijkse bezigheden, zoals bukken tillen of opstaan. Mensen met osteoporose breken het vaakst hun heup, maar een wervelinzakking en een gebroken pols komen ook vaak voor. Als je osteoporose hebt, breken alle botten sneller dan bij gezonde leeftijdsgenoten. Osteoporose kan ook pijn veroorzaken. Ongeveer acht van de tien mensen met osteoporose heeft pijnklachten, van wie helft dagelijks.

Behandeling van osteoporose

Osteoporose is niet te genezen. De behandeling bestaat uit pijnbestrijding en het voorkomen van botbreuken en verdere achteruitgang van de kwaliteit van je botstructuur. Goede voeding, veel zonlicht en lichaamsbeweging helpen hierbij. Soms schrijft de huisarts middelen voor die het botverlies vertragen, zoals hormonen of voedingssupplementen.

Wat je zelf kunt doen

Je bent nooit te oud om iets tegen osteoporose te doen, maar: hoe jonger je ermee begint, des te beter is het voor je botten.

 • Beweeg minimaal een half uur per dag. Vooral bewegingen waarbij je je eigen lichaamsgewicht moet dragen, zijn goed voor de opbouw van je botten. Denk aan: wandelen, (trap)lopen, tennissen, dansen, tuinieren, etc.
 • Zorg dat je niet te dun bent; een te laag lichaamsgewicht is niet goed voor de botopbouw.
 • Roken is de voornaamste oorzaak van osteoporose. Ook wordt vaak aangeraden het gebruik van zout, koffie en alcohol te matigen.
 • Voor de aanmaak van bot is calcium nodig. Eet daarom dagelijks zuivelproducten,
 • groene bladgroenten, broccoli en noten.
 • Om de calcium op te nemen in het lichaam heb je vitamine D nodig. Je lichaam maakt vitamine D aan door zonlicht. Zorg dus dat je vaak buiten bent en eet geregeld (vette) zeevis, margarine en boter: daar zit ook vitamine D in.

Wat kost een fysiotherapiebehandeling en ben ik verzekerd?

Klik hier voor meer informatie