COPD

  • COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem
  • (Mee)roken is de belangrijkste oorzaak
  • Klachten zijn hoesten, slijm opgeven, benauwdheid en kortademigheid
  • COPD is niet te genezen
  • Stoppen met roken, bewegen en een gezond gewicht zorgen ervoor dat de klachten afnemen
  • Fysiotherapie helpt om op een verantwoorde manier aan je conditie te werken

Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor chronic obstructive pulmonary diseases (chronisch obstructieve longziekten). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Als je COPD hebt, zijn je longen beschadigd. Daardoor krijg je minder zuurstof binnen dan mensen zonder COPD. Bij chronische bronchitis komt dat doordat de vertakkingen van de grote luchtpijp (de bronchiën) steeds een beetje ontstoken zijn. Die gaan daardoor meer slijm produceren. Ze worden ook dikker en stugger. Bij emfyseem raakt de wand van steeds meer longblaasjes beschadigd. Die doen dan niet meer mee met de ademhaling. Dat proces is niet te stoppen. Er gaan steeds meer longblaasjes stuk. Door verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht (rook en uitlaatgassen) wordt COPD erger.

De symptomen van COPD

Typische verschijnselen van COPD zijn kortademigheid, hoesten, piepen, slijm opgeven en terugkerende infecties. Als je COPD hebt, gaat je conditie achteruit en kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en gewichtsverlies.

Inademen gaat meestal wel, maar vooral uitademen levert problemen op. Naarmate de COPD ernstiger wordt, kost normaal ademen steeds meer energie en word je sneller benauwd. Hierdoor ga je misschien minder bewegen, waardoor je nog meer verzwakt. Bij beginnende COPD heb je vooral last bij zware lichamelijke inspanning, zoals fietsen tegen de wind of hardlopen. Als de COPD verergert, word je al benauwd van traplopen en een stevige wandeling. Ernstige COPD levert grote beperkingen op, thuis en op het werk. COPD-patiënten kunnen ook last krijgen van psychosociale problemen, zoals depressie, angst en sociaal isolement.

De behandeling van COPD

COPD is niet te genezen. Je kunt het ziekteproces wel vertragen en zorgen dat je minder klachten hebt. Een gezonde leefstijl is voor COPD-patiënten extra belangrijk. Meer informatie hierover vind je onder ‘Wat je zelf kunt doen’ en ‘Wat fysiotherapie kan doen’. Medicijnen kunnen de longen niet herstellen, maar zorgen er wel voor dat je minder hoest en minder benauwd bent. Hierdoor is het gemakkelijker om actief te blijven. Dat is extra belangrijk als je COPD hebt.

Wat je zelf kunt doen

Het allerbelangrijkste is: stoppen met roken. Dat heeft áltijd zin: ook als je al jaren rookt. Daarnaast is het (extra) belangrijk om je conditie op peil te houden. Dat valt niet mee als je COPD hebt. Bij inspanning krijg je misschien extra last van benauwdheid en hoestbuien. Toch is beweging juist voor mensen met COPD van levensbelang. Bewegen verbetert de doorbloeding en versterkt je spieren. Getrainde spieren pompen je bloed beter rond, waardoor je minder snel benauwd raakt. Als je onvoldoende beweegt, nemen je klachten juist toe. Na verloop van tijd zul je steeds minder kunnen. Je conditie gaat ook achteruit door als je te zwaar bent, maar ook als je te weinig weegt. Zorg er dus voor dat je regelmatig en gezond eet en houd je gewicht in de gaten.

Wat kost een fysiotherapiebehandeling en ben ik verzekerd?

Klik hier voor meer informatie