Etalagebenen

Etalagebenen

9 januari 2024

In het kort: 

  • Etalagebenen krijg je door een vernauwing van de slagaderen door aderverkalking. Je benen voelen tijdens het lopen pijnlijk en moe aan
  • Het is goed om (ook bij pijn) te blijven lopen. Dit is niet schadelijk
  • Risicofactoren zijn: roken, een ongezonde leefstijl (manier van leven), erfelijkheid, hoge bloeddruk, suikerziekte (diabetes) en verhoogd cholesterol
  • Stoppen met roken, voldoende bewegen en gezond eten helpen tegen etalagebenen
  • Je kunt bij de fysiotherapeuten terecht voor looptherapie

Klachten bij etalagebenen

Als je etalagebenen hebt, voelen je benen tijdens het lopen pijnlijk en moe aan. Je kunt ook last krijgen van koude voeten en verdikte teennagels; wondjes herstellen minder snel. De klachten verdwijnen als je een poosje stilstaat.

Bekijk de video over etalagebenen:

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?

De fysiotherapeut heeft een speciale training gevolgd om mensen met etalagebenen te behandelen. Met looptherapie verbeter je de doorbloeding, coördinatie en de conditie van je spieren. Dit is een veilige en goede behandeling. Door de training verbeteren ook de pompfunctie van je hart en de werking van je longen – en daarmee je hele fitheid.

Vind direct een (gespecialiseerde) fysiotherapeut bij jou in de buurt

De behandeling van etalagebenen

Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan je het beste helpen bij last van etalagebenen. Hart-, vaat-, en longfysiotherapeuten zijn extra opgeleid in het geven van training bij etalagebenen. Door deze behandeling is een operatie meestal niet nodig.

Soms is een operatie (dotteren of een bypass) in het ziekenhuis toch nodig. Na de operatie kun je naar de fysiotherapeut voor hulp bij je herstel. De behandelperiode duurt ongeveer 1 jaar. De fysiotherapeut speelt tijdens dat jaar steeds minder een rol. Uiteindelijk ga je helemaal zelf kunnen trainen. Binnen de behandeling is er ook aandacht voor stoppen met roken, gezonder eten, medicatie en zelf kunnen trainen. Het is belangrijk om de gezonde leefstijl vast te houden als de training is afgelopen.

Kosten

Voor meer informatie over kosten en verzekeringen voor fysiotherapie, zie deze pagina.

Wat kun je zelf doen?

  • Als je nog rookt, is het (extra) slim om hiermee zo snel mogelijk te stoppen. Vraag eventueel om ondersteuning bij de fysiotherapeut. Door roken beschadig je je bloedvaten. Hierdoor krijg je sneller klachten en blijf je langer last houden.
  • Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten. Ook hierdoor nemen de klachten bij het lopen af.
  • Controleer je voeten regelmatig op wondjes. Vooral als je ook suikerziekte hebt. Meld dan een wondje direct bij je (huis)arts of fysiotherapeut.
  • Lopen is goed, zelfs als het pijn doet. Dit voelt natuurlijk niet prettig, maar de pijn betekent niet dat er iets kapotgaat. Door elke dag te wandelen of op een andere manier te bewegen, verbeter je de bloedtoevoer naar je benen. Na een tijdje zal je merken dat je steeds langer zonder klachten kunt bewegen.

Folder downloaden

Meer informatie is na te lezen in de patiëntenfolder over etalagebenen.

Deze informatie is gemaakt door medewerkers van het KNGF en een gespecialiseerd fysiotherapeut.